Home  

Neem zeker eens een kijkje op www.schepenbankregisters.be! Er staan onder andere enkele korte videofragmenten over verschillende aspecten van het project.

De website werkt het best met Mozilla Firefox of Google Chrome.

Helpen met transcriberen? Neem eerst even contact op voor u eraan begint!

Het stadsarchief van Leuven ging in 2009 van start met het project Itinera Nova. De doelstelling van het project bestaat erin om de meest omvangrijke bron uit het ancien régime die in het stadsarchief wordt bewaard, integraal te digitaliseren en gaandeweg ook voor onlineraadpleging te ontsluiten.

Die archiefbron bestaat uit 1.127 registers van de Leuvense schepenbank, die samen een onafgebroken periode van meer dan vier eeuwen (1362-1795) bestrijken. Ze vormen een belangrijke en tot op heden onontsloten gebleven historische bron voor de geschiedenis van Leuven en van het hertogdom Brabant (de huidige provincies Vlaams- en Waals-Brabant, Antwerpen en Noord-Brabant).

Het project maakt gebruik van de modernste technieken en bestaat uit een gemeenschap van meer dan 50 vrijwilligers, die zich in hun vrije tijd inzetten om deze handgeschreven registers folio per folio in te scannen en te transcriberen.

Ideeën of vragen uitwisselen met medevrijwilligers? Dat kan, op ons online platform itineranova.ning.com .

Test de demoversie van onze nieuwe interactieve online tutorial paleografie op tutorial.itineranova.be!

  • Voor de Inleiding tot het 15de-eeuwse schrift moet u zich even registreren.
  • In de handleiding 'Werken met de website en transcriptieomgeving', wordt u aan de hand van een aantal filmpjes wegwijs gemaakt op de website en de transcriptietool.
group-photo-home

Met dank aan fotograaf en vrijwilliger Danny Brison

 Laatste update:: 2023-03-28 door The Administrator